Επίσκεψη στο μουσείο της Βεργίνας

Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013, το Γυμνάσιο Πολυκάρπης πραγματοποίησε την πρώτη διδακτική επίσκεψη της φετινής σχολικής χρονιάς στο Μουσείο της Βεργίνας, στα πλαίσια του μαθήματος της Αρχαίας Ιστορίας της Α? Γυμνασίου αλλά και της Γεωγραφίας. Στην επίσκεψη αυτή συμμετείχε σχεδόν η πλειοψηφία των μαθητών από όλες τις τάξεις και ο Σύλλογος Καθηγητών του σχολείου.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου από ειδικές ξεναγούς και άκουσαν με πολλή προσοχή την ιστορία της περιοχής. Εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα, ιδιαίτερα από τους μεγαλοπρεπείς, βασιλικούς τάφους του Φιλίππου και της συζύγου του, από το λεγόμενο τάφο του Πρίγκιπα, όπου θεωρείται ότι έχει ταφεί ο γιος του Μ. Αλεξάνδρου, Αλέξανδρος Δ΄, και από τον τάφο της Περσεφόνης με τις πλούσιες τοιχογραφίες, όπου παριστάνεται με ιδιαίτερα εκφραστικό τρόπο η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη, η μητέρα της Δήμητρα, και οι τρεις Μοίρες.

Ιδιαίτερη εντύπωση και θαυμασμό προκάλεσαν τα κινητά εκθέματα του Μουσείου, όπως οι χρυσές λάρνακες με το άστρο της Βεργίνας, τα ολόχρυσα στεφάνια των βασιλέων, η πανοπλία του Φιλίππου και η πολεμική του εξάρτυση (περικνημίδες, περιλαίμια, περικεφαλαία), τα όπλα, τα αργυρά σκεύη συμποσίου και άλλα ταφικά, πολυτελή κτερίσματα.

Λίγο πριν την έξοδο από το Μουσείο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, έστω και μέσα από μία φωτογραφία, τον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή και είναι αυτός στον οποίο οφείλουμε όλα όσα μπορούμε να θαυμάσουμε σήμερα στη Βεργίνα, τον καθηγητή Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανόλη Ανδρόνικο.«Αν λοιπόν η χρονολογία?και αν αυτά ήταν βασιλικά λείψανα?τότε?είχα κρατήσει στα χέρια μου τα οστά του Φιλίππου; Ήταν τρομακτικό, αδύνατο να το αντέξει ο νους μου. Ύστερα από 25 ολόκληρα χρόνια δουλειάς στη Βεργίνα ένιωθα πως αξιώθηκα να χαρώ ό, τι ποτέ μου δε θα μπορούσα να ονειρευτώ ως αρχαιολόγος».Μερικά από τα λόγια του καθηγητή που δείχνουν το μέγεθος και τη σημασία αυτής της ανακάλυψης.

Η επίσκεψη αυτή ήταν πραγματικά μια σπουδαία εμπειρία για όλους μας. Μετά τη Βεργίνα, ακολούθησε ελεύθερη ώρα για ξεκούραση και φαγητό στην πόλη της Βέροιας και επιστροφή στο σχολείο.

Vergina_Tombs_Entrance

 

 

 

 

 

Κατηγορίες: 2013-2014. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.