Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης

Την Τρίτη 11 Μαρτίου οι μαθητές /τριες της Γ τάξης και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Πολυκαρπίου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, πραγματοποιώντας εκπαιδευτική επίσκεψη στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας που υλοποιούν στο σχολείο με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κα Βυρώζη Βασιλική.

Αρχικά έγινε ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας της Σχολής για το πότε και από ποιους ιδρύθηκε και για τα τμήματα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης Α/θμιας, Β/θμιας, Γ/θμιας που λειτουργούν στο χώρο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επιτόπια ξενάγηση στους αμπελώνες και η ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο καλλιέργειας, τη συγκομιδή και την αξιοποίηση των προϊόντων. Δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι όλα τα προϊόντα του αμπελιού τα αξιοποιούν είτε για την παραγωγή κρασιού, τσίπουρου και λιαστού κρασιού είτε για την παραγωγή αμπελόφυλλων αλλά και τα υπολείμματα για παραγωγή λιπάσματος. Ταυτόχρονα με την εκμάθηση της καλλιέργειας, οι μαθητές της σχολής μαθαίνουν την οικονομική διαχείριση των προϊόντων, δηλαδή τη σχέση της αξίας του κόστους και της αξίας της πώλησης του προϊόντος. Παράλληλα η χρήση γεωργικών μηχανημάτων από τους ίδιους τους μαθητές της σχολής, τους δίνει τη δυνατότητα εκμάθησης και αυτού του τομέα της καλλιέργειας και τους εφοδιάζει με τα ανάλογα διπλώματα.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν επίσης τους ελαιώνες, το χώρο κτηνοτροφίας όπου μεγαλώνουν και αναπτύσσονται οι γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες και να επισκεφθούν το εργαστήριο παστερίωσης και τυποποίησης του γάλακτος.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι όλες οι καλλιέργειες είναι βιολογικές και δε χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα αλλά μέσω κομποστοποίησης εμπλουτίζουν τα εδάφη με το δικό τους λίπασμα. Τα προϊόντα που παράγονται χρησιμοποιούνται για εσωτερική κατανάλωση και σίτιση των οικότροφων σπουδαστών τους και το πλεόνασμα του γάλακτος, του ελαιολάδου του κρασιού και άλλων προϊόντων τα διοχετεύουν στην αγορά, με τα έσοδα των οποίων καλύπτουν τις ανάγκες εκπαίδευσης των σπουδαστών τους.

Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στη βιβλιοθήκη και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όπου έγινε ενημέρωση για τη δομή της εκπαίδευσης της Σχολής. Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν από τον τρόπο λειτουργίας της Σχολής και αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις σχετικά με την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τις εγκαταστάσεις της Σχολής.

IMG_2116 IMG_2108 IMG_2106 IMG_2105 IMG_2104 IMG_2097

Κατηγορίες: 2013-2014, Δράσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.